Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-05@19:15:19 GMT

پی ال سی چیست؟

تاریخ انتشار: ۱۱ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۱۴۰۹۰۴

پی ال سی چیست؟

 

PLC مخفف عبارت Programmable Logic Controller که به آن Programmable Controller نیز می گویند، کامپیوتری صنعتی و دقیق برای کنترل فرآیند های صنعتی نظیر: خطوط مونتاژ، تجهیزات روباتیک و کنترل دقیق شرایطی مثل دمای بسیار بالا، رطوبت، خشکی و گرد و خاک می باشد. در واقع پی ال سی ها می توانند یک فرآیند خاصی از کار، عملکرد ماشین یا حتی کل خط تولید را خودکار، کنترل کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به نوعی می توان گفت که پی ال سی ‌ها طراحی شده ‌اند تا بتوانند فرآیندهای صنعتی را اتوماتیک کنند.

تاریخچه PLC (پی ال سی)

به جرات می توان گفت که طراحی و ساخت پی ال سی، انقلابی عظیم در صنعت اتوماسیون ایجاد کرده است. امروزه PLC ها  در تمامی حوزه ها اعم ازکارخانجات، شرکت ها و دستگاه های فروش کاربرد دارند. به طوری که می توان  گفت صنعت کار به قبل و بعد از دوره پی ال سی تقسیم می شود.

در واقع اولین PLCپی ال سی مدل 084 توسط دیک مورلی در سال 1969 اختراع شد. دیک مورلی دانشجوی دانشگاه MIT بود. او درس خود را ناتمام گذاشت و تمامی وقت خود را برای طراحی و ساخت پی ال سی گذاشت تا در نهایت موفق به تاسیس شرکت خود شد.

بخش های مختلف پی ال سی

علت اصلی طراحی و ساخت پی ال سی ها، کنترل و تسهیل فرایند های پیچیده می باشد. از این رو دارای بخش ها و قسمت های مختلفی می باشند.

PLC دارای یک میکروپروسسور است که با استفاده از زبان کامپیوتر برنامه نویسی می شود. این برنامه ها در یک کامپیوتر نوشته شده و از طریق یک کابل به پی ال سی منتقل می شوند. میکروپروسسور با داشتن اجزایی مانند زمان سنج ، شمارنده و ثبات انتقالی، موجب تسهیل وکنترل فرآیندهای پیچیده و سخت می شود. از اجزای اصلی PLC ها می توان به ورودی ، حافظه، پردازش، خروجی اشاره کرد. اطلاعات و داده های ورودی از طریق سنسورها دریافت شده و در حافظه ذخیره می شوند. این اطلاعات با توجه به برنامه داده شده به دستگاه توسط  کامپیوتر در حافظه پردازش شده و سپس خروجی ها بنا به برنامه داده شده ساخته می شوند.

به طور کلی هر پی ال سی از دو قسمت نرم افزار و سخت افزار تشکیل شده است که قسمت سخت افزار آن شامل موارد زیر است:

واحد منبع تغذیه واحد پردازش مرکزی حافظه: RAM شامل نگهداری نگهداری فلگ ها، تایمرها، شمارنده ها و برنامه های کاربر می باشد) و حافظه دائم (EEPROM,EOROM) ترمینال های ورودی: ورودی های دیجیتال و ورودی های آنالوگ ترمینال های خروجی: خروجی های دیجیتال و خروجی های آنالوگ مدول ارتباط پروسسوری مدول رابط: تصویر ورودی ها و تصویر خروجی ها مدول منبع تغذیه

PLC چه مزایایی دارد؟

سرعت بالایی دارد و در وقت بسیار صرفه جویی می کند. توان مصرفی را به شدت کاهش می دهد. توانایی محاسباتی بسیار بالایی دارد. PLC نویزهای صوتی و الکتریکی ایجاد نمی کند . ضریب اطمینان و درجه حفاظت آن بسیار بالاتر از ماشین های رله ای می باشد. کاربری بسیار آسانی دارد. بسیاری از فعالیت های پیچیده را کنترل می کند. برنامه نویسی آن بسیار ساده بوده و به راحتی زبان برنامه ‌نویسی آن درک می شود. تشخیص و عیب یابی سیستم را بسیار سریع و راحت می کند. باعث افزایش میزان تولید و بالا رفتن بازدهی دستگاه می شود. PLC استهلاک مکانیکی نداشته و علاوه بر طول عمر بیشتر، نیازی به سرویس و تعمیرات دوره ای ندارد.

کاربردهای PLC

امروزه PLC در صنایع مختلف کاربرد بسیاری دارد. به گونه ای که در خیلی از وسایل و لوازم دنیای اطراف ما از پی ال سی ها استفاده می شود. در ادامه به معرفی برخی از مهم ترین کاربردهای پی ال سی می پردازیم:

صنایع اتومبیل سازی: (سیستم های رنگ پاش، سیستم های سوراخ کاری، سیستم های اتصال قطعات، سیستم های تست قطعات و تجهیزات، پرس های اتوماتیک و غیره) صنایع اندازه گیری مانند شرکت وگا Vega صنایع شیمیایی: (استفاده در سیستم های مخلوط کننده، دستگاه های ترکیب کننده مواد با نسبت های مختلف و غیره) صنایع ساخت پلاستیک: (استفاده در ماشین های ذوب و قالب گیری تزریقی، دمش هوا، سیستم های تولید و آنالیزلاستیک) صنایع غذایی: ( استفاده در سیستم های بسته بندی، عصاره گیری و غیره) صنایع فولاد و ذوب آهن صنایع حمل و نقل: (استفاده در جرثقیل ها، تجهیزات حمل و نقل نوار نقاله و غیره) صنایع ساختمانی: (استفاده در تکنولوژی بالابری، کنترل هوا وتهویه مطبوع، سیستم های روشنایی خودکار) صنایع تبدیل انرژی : (قابل استفاده در ایستگاه های تقویت فشار گاز، ایستگاه های تولید نیرو، کنترل پمپ های آب، سیستم های تصفیه آب و هوای صنعتی، سیستم های تصفیه،بازیافت تصفیه و بازیافت گاز) اکثر ماشین آلات صنعتی  تجهیزات تهویه مطبوع مانند سیستم وی آر اف vrf میدیا

در کنار تمامی موارد ذکر شده، پی ال سی در صنایع دیگری که کمتر شناخته شده اند نیز کاربرد دارد. این صنایع عبارتند از:

PLC در صنعت شیشه

سال هاست که پی ال سی به صنعت شیشه سازی نیز نفوذ کرده است. از آنجایی که تولید شیشه فرایند پیچیده ای دارد، بسیاری از کمپانی ها، به دنبال استفاده از پی ال سی ها هستند. آن ها از پی ال سی ها برای برقراری و کنترل نسبت مواد و شیشه ‌های تخت استفاده می کنند.

PLC در صنعت کاغذ

پی ال سی در صنعت کاغذ به کنترل ماشین آلات تولید کننده کاغذ می پردازد. برای مثال پی ال سی می تواند به کنترل فرآیند تولید صفحات کتاب یا روزنامه در چاپ بپردازد.

PLC در صنعت سیمان

همه ی ما می دانیم که سیمان از مخلوط کردن مواد اولیه مختلف در کوره تولید می ‌شود و کیفیت نهایی محصول به کیفیت مواد اولیه و نسبت ترکیبی آنها با هم بستگی دارد. پی ال سی ها می توانند نسبت ترکیب مواد را به دلخواه کارفرما تنظیم نمایند و محصولی دقیقا مطابق خواسته آن ها تولید نمایند.

انواع PLC

تا به امروز بیش از 120 کارخانه با طراحی و تنوع بالا اقدام به ساخت انواع پی ال سی می نمایند. اغلب تفاوت این پی ال سی ها در اندازه حافظه،تعداد ورودی یا تعداد خروجی می باشد. از این رو رو پی ال سی ها را با توجه به این پارامترها تقسیم بندی می کنند.

 

 

ردیف

اندازه

تعداد ورودی و اندازه خروجی

اندازه حافظه به کیلو

1

کوچک

40/40

1

2

متوسط

128/128

4

3

بزرگ

بیشتر از 128/ بیشتر از 128

بیش از 4

 

منبع: فردا

کلیدواژه: پی ال سی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۴۰۹۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیستم بانکی و ارز کشور باید در خدمت تولید باشد

امام جمعه اراک گفت: سیستم بانکی و ارز کشور باید در خدمت تولید باشد. - اخبار استانها -

به‌گزارش خبرگزاری تسنیم از اراک، آیت‌الله قربانعلی دری نجف‌آبادی ظهر امروز در خطبه‌های نماز عبادی سیاسی جمعه در مصلی بیت‌المقدس اراک، با اشاره به شهادت امام جعفر صادق(ع) اظهار داشت: مذهب تشیع بین شیعیان جایگاه ویژه‌ای دارد، امام صادق(ع) از فرصت‌های گوناگون برای دفاع از دین و حقانیت تشیع و نشر معارف صحیح اسلام استفاده می‌کنند و در حوزه فقه و احکام نیز فعالیت‌های بسیاری توسط آن امام همام انجام شد و بیشترین احادیث تشیع در تمام زمینه‌ها از آن امام امام صادق(ع) نقل شده است.

وی افزود: بزرگان، اساتید و نخبگان حوزه‌های علمی و دانشگاه‌ها باید بتوانند فضای علمی و پژوهشی کشور را با تاسی از سیره و شیوه امام جعفر صادق(ع) مدیریت کنند و تربیت شاگردان توانمند برای آینده ایران و اسلام را با جدیت در دستور کار قرار دهند.

امام جمعه اراک با اشاره با نامگذاری جهش تولید با مشارکت مردم به عنوان شعار سال از سوی مقام معظم رهبری عنوان کرد: یکی از راه‌های تحقق شعار راهبردی مقام معظم رهبری، جلب مشارکت و امنیت خاطر برای مردم در سرمایه‌گذاری‌های بخش اقتصادی است که باید در دستور کار بخش دولتی قرار بگیرد، استان مرکزی از ظرفیت‌های تولیدی ارزشمندی برخوردار است که با همت‌های بلند می‌توان از این ظرفیت‌ها در جهت آبادانی میهن اسلامی بهره‌مند شد.

دری نجف‌آبادی عنوان کرد: آحاد جامعه باید در فرآیند تولید در تمام بخش‌های اقتصادی، کشاورزی و خدمات سهیم باشند و به صورت شبانه روزی در راستای آبادانی ایران اسلامی گام بردارند، همچنین سیستم بانکی کشور باید در خدمت تولید و مردم باشد، مسئولان بانکی باید به صورت بسیار سنجیده و با مراقبت‌های لازم منابع موجود را در جامعه مصرف کنند تا هیچ حقی تضییع نشود چراکه این منابع متعلق به مردم است.

وی با اشاره به اتفاقات اخیر غزه و عملیات وعده صادق گفت: اتفاقات تاثیرگذار در غزه و فلسطین جامعه جهانی را نسبت به جنایت‌های رژیم اشغالگر صهیونیستی علیه مردم مظلوم غزه و فلسطین آگاه کرد، جنایت‌های رژیم صهیونیستی در سال‌های گذشته کتمان می‌شد و هر بار که سازمان ملل قصد اقدامی داشت آمریکا وتو می‌کرد اما اتفاقات هشت ماه گذشته جهانیان را بیدار کرد و اکنون دانشجویان و اساتید دانشگاه‌های مختلف جهان به ویژه در آمریکا به حمایت غزه و فلسطین به پا خواستند.

نماینده ولی فقیه در استان مرکزی خاطرنشان کرد: روزهای گذشته بیش از  2 هزار دانشجو و استاد دانشگاه در آمریکا زندانی شده‌اند. هیچ انسانی در جهان یهودی ستیز نیست و مشکل جهانیان با رژیم صهیونیستی است که ملت مظلوم غزه و فلسطین را به خاک و خون می‌کشد و هیچ یک از سازمان‌های حقوق بشری عکس‌العملی نشان نمی‌دهند، سازمان ملل متحد باید در خدمت مظلومان جهان باشد و با ظالمانی که انسان‌های بی‌گناه که برای استقلال خود تلاش می‌کنند را به خاک و خون می‌کشند برخورد قاطعانه داشته باشد.

انتهای پیام/711/

دیگر خبرها

  • مشخصات یک خودروی جدید ایرانی منتشر شد
  • اوکراین مدعی خسارت یک میلیارد دلاری شد
  • درباره خودرو اکستریم VX
  • راهنمای راه اندازی خط تولید
  • آشنایی با سیستم مرموز چشم پنتاگون در مدار زمین | از ردیابی تا کشتار موشک‌ها! +تصویر
  • مشخصات ال۹۰ ایرانی اعلام شد + عکس
  • ال۹۰ ایرانی چه مشخصات و ویژگی هایی دارد؟ + تصویر
  • مشخصات ال۹۰ ایرانی منتشر شد+ عکس
  • هوشمندسازی ساختمان: خانه‌ای که فراتر از تصورات شماست
  • سیستم بانکی و ارز کشور باید در خدمت تولید باشد